Björn Molin

Ledamot i partistyrelsen och Politisk sekreterare. Gruppledare i Kommunfullmäktige. Ledamot i Armada Fastighet AB. Ledamot i Österåkers Återvinningscentral AB. Ledamot i kommunfullmäktiges valberedning.

Arbetslivserfarenhet

Tonårstiden: Springschas i Konsum, lärling på billackering, vaktmästare  hos Dagens Nyheter, sjöman (mässkalle på ms Tristan och ms Masilia) samt egen företagare inom billackering.

1960 – 1967: Anställd som elev och så småningom yrkesman på olika silkscreentryckerier; Mobergs Silkscreen, Skyltar & Märken, Ison Reklam, Nymans Serigrafiska, Silk-o-Screen samt som ansvarig för startandet av ett silkscreentryckeri åt Nässils Ljusreklam.

1967 – 1968: Eget företag med namnet Alladin Skyltservice som tillverkade ljusskyltar och tryckte silkscreen tillsammans med kompanjonen Raimo Happonen. Adress Kratsbodavägen 42 i Mariehäll samt efter flytt till större lokaler, Kungshamra 73 C.

1969 – 1978: Den 1 januari 1969 delade Raimo och jag på oss och jag avstod från namnet och bildade Molin Reklam, som efter namnbyte blev Serigrafen AB.

1978 – 1985: Serigrafen hade lokaler på Industrivägen och Gelbgjutarvägen i Solna och expanderade kraftigt. Under denna tid byggde företaget ett hus på Sågvägen 4, Åkersberga (Club Active finns där idag) och köpte en industritomt på Sågvägen 39.

1985 – 1989: Serigrafen AB expanderade och vi byggde ytterligare två hus på Sågvägen 37 och 39 och huset på Sågvägen 4 såldes. 1989 överlät jag verksamheten för Serigrafen i Åkersberga till ett par anställda och fotoavdelningen som låg på Gelbgjutarvägen i Solna till den som var ansvarig för repro och original.

1990 – 1998: Jag drev tillsammans med min fru Lena, Grafiktryckarna AB i en nybyggd fastighet på Sågvägen 39 B med inriktning på konsttryck. Under tiden hade mina före detta anställda som tog över Serigrafen AB gått i konkurs och fastigheten såldes.

1998 – 2002: Efter stridigheter inom Moderaterna i Österåker surnade jag till och genomförde en personvalskampanj som blev näst mest framgångsrik i Sverige och jag tillträdde posten som kommunalråd den 4 november 1998. Vid den första intervjun fick jag frågan om mina mål. Mitt svar var: Att förändra det jag tyckte var fel i kommunen och att jag inte trodde att politikerna skulle vilja ha mig kvar efter mandatperioden. Mer uppgifter om detta kan den som är intresserad ta del av på min hemsida www.bjornmolin.se  Läsarna kommer inte att tro att det är sant, värre än Dallas…

2003 – 2006: Jag drev ett nystartat kommunalt bolag som fick namnet Österåkers Näringslivskontor AB. Våren 2006 lades bolaget ner under mycket underliga former och enbart av politiska skäl. Även detta kan den intresserade läsaren fördjupa sig i på min hemsida. På hösten 2006 lämnade jag Moderaterna och gick med i Roslagspartiet som hade 1 mandat i kommunfullmäktige och som skulle läggas ned. Roslagspartiet fick 11 % av rösterna i valet till kommunfullmäktige 2006. Under perioden såldes Grafiktryckarna AB.

2007 – idag: Jag startade ett privat företag med namnet Österåkers Näringslivskontor AB och har numera mitt kontor kombinerat med Roslagspartiets kansli på Sågvägen 19 i Åkersberga.

Framtiden: För egen del har jag bara intresse av att ha kvar min plats i kommunfullmäktige och i Armada ABs styrelse samt möjligtvis få ett uppdrag att återstarta ett näringslivskontor åt kommunen.

Gästkrönika

» När direktörn tar rom från löja… (PDF)

Övriga upplysningar

Gift med Lena, född Brynäs sedan 1964. Vi har två barn, Thomas och Maria och sex barn-barn och 2 barn-barn-barn. Thomas barn heter Matilda, Felix, Stina och Alice. Thomas dotter Matilda och hennes man Tommys barn i sin tur heter Leo och Hugo.

Marias och hennes man Gustafs två barn är tvillingar och heter Ossian och Vilma.

Uppvuxen på Gökvägen 6 i Segeltorp. Flyttade med Lena till Trångsunds Torg 3 1963, till Valhornsvägen 42 i Skogås 1969, till Särimnervägen 13 i Upplands Väsby 1971 och till Båtvägen 10 i Österskär 1974 – där vi bor kvar och trivs.

Idrottsintressen

Jag var ett exemsbarn under uppväxttiden med ett ständigt blödande  knäveck så det var inte aktuellt att utöva de flesta former av idrotter. Jag har aldrig beklagat detta eftersom jag inte upptäckte någon tjusning med bollsparkande respektive puckskjutande från åskådarplats. (Jag brukar skryta med att jag sett en ishockeytävling med skolan, Finland Canada som resulterade i 21 – 1). Jag red på Mälarhöjdens Ridskola och min militärtjänstgöring gjordes på K1 (Kungliga Livgardesskvadronen), sköt pilbåge och diverse andra skjutvapen. Eftersom sonen, Thomas är en framgångsrik brottare så har  jag blivit intresserad att se på brottning och Lenas hästintresse gör att även hästsport intresserar mig – ska sanningen fram så både rider och jagar jag idag. Läs mer om mig här.

Avslutningsvis

Jag hoppas kunna medverka till att Roslagspartiet blir kommunens ledande parti så vi medborgare i Österåker till slut kan ha lokala politiker, utan bindning till ett rikspartis program kan verka enbart för Österåkers invånares bästa.

bjorn-molin